27-28/6 Paros - AntiParos

Vi seglade sedan vidare till den stora staden på Paros där vi bunkrade upp all maten för den kommande veckan. Nu behöver vi nästan inte gå i land :-).
Staden bjöd även möjlighet till lite shopping av kläder, skor och annat.

Som vanligt leker barnen nästan halva tiden av dagen i vattnet så snart har de väl både simhud och gälar.

Denna afton tog vi steget upp från alla strandrestauranger och bjöds på en riktigt Grekiskmiddag som var helt OK och som passade plånboken mycket bättre än den Turistfälla som Mykonos var.

Nu är det dax att avsegla mot AntiParos och sista veckans strapatser, om det nu blir några. För vinden verka ha avtagit och det finns risk för att järnseglen får tala ett par dagar framöver.

Nu när andra veckan drar igång så blir fokus på att maximera solbrännan så nu har alla slutat med solskyddsfaktor och vi har handlat in ett par flaskor Hawaian Tropic istället.

Mvh
De 9 små och stora Negerseglarna

26/6 Bröllopsdag

Vi seglar (går för motor) vidare mot Paros för att inta en mysig liten vik som Fam Grut besökte förra året.

Mitt på havet passade familjen på att med ett nakenbad med 100m under oss dyka ner i vattnet. Efter en stund flög dock alla upp då Conrad trodde sig ha sett en stor Manta.

Väl framme infriades alla förväntningarna om den mysiga viken. Dessutom ankrade vi alldeles utanför den icke officiella men ändå ganska välbesökta nakenstranden som dock mest bjöd på ensamma gubbar och några par.

Vi passade på att fira Conrad och Hedwigs bröllpsdag med Champagne på båten och en härligt god Pastamiddag på båten.

25/6 Mykonos - Mykonos

Morgonen startar såklart med ett uppfräschande dopp. Simning in till stranden där vi tillbringar förmiddagen. Ebba och Erica bygger ett fantastiskt stort myrsamhälle med trädgård, gungor, kyrkogård... Rickard och Hedwig visar sina skickligheter i strandtennis. Mykonos är känt för att vara ett homosexuellt paradis. På stranden fanns dock inga täcken på det mer än ett par topless badande damer. Vi med! Conrad och Jonas åker iväg till klipporna med gummijollen, snorklar och ser varsin bläckfisk. Efter lunch bär det av till Mykonos stad. Snygg förtöjning och i sällskap av stora kryssningssällskap åker vi buss (utan Amanda) in till stan. Vi går som en flock getter längs med shoppingsstreetan där man säljer smycken, turistprylar och dyra märkes kläder. Julia lyckas hitta en Azessories affär där hon inhandlar nya flipflop. Allt är mycket fräscht och i affärerna arbetar enbart snygga, muskulösa, unga pojkar. Alla mycket snygga killar. Vi äter middag på restaurang vid havet och smaskar i oss bläckfisk och hummer - gott och dyrt!!! Conrad har själv valt ut hummern. Vi smiter på bussen med kryssningsresenärer och åker gratis hem. För att inte behöva åka med kryssningsfartyget smiter vi snyggt ut ur hamnområdet.


24/6 Syros - Mykonos

Familjen Grut har stort motionsbehov och springer några km för att sedan bestiga ett berg på 270 möh. Rickard ristade in sitt namn på ett kors som fanns däruppe. Grannbåten hade tyskar som också hyrt av "Kavas" och fått problem både med masten och motorn. De trodde de skulle bli kidnappade när de egentligen erbjöds hjälp. Deras papper hade konfiskerats av polisen på ön. Mammorna och barnen går en långpromenad och får både glass, bröd och croissanter på vägen. När det var dags för avfärd gick vågorna höga men det blåste inte så farligt. Alla utom jag tyckte det var lika roligt som berg-och-dalbanan på Grönan medan jag trodde jag skulle dö. Jag satt med flytväst, vindjacka, solglasögon och var inte pratbar. Efter ett låååååångt tag rundade vi ön och kunde sätta segel. Mycket bättre! Vågorna var fortfarande 3-4 meter höga men var nu mer som en gunga. Snitthastigheten låg på 8 knop. Vi kommer så småningom fram till Mykonos och lägger oss på svaj i en vik med lååång sandstrand. Inga delfiner i sikte hittills. Under natten insjuknar Amanda och har 38.3 i feber och magont. Jonas föreslår blindtarmen och jag sover dåligt resten av natten.


23/6 Kythnos - Syros

Lugn färd till Syros där vi låg på svaj. Vi solade och badade tills vinden tog i och vi förstod att det var risk för ännu en gungig natt. CJH åkte med gummijollen för att åka med båten till hamnen medan A och barnen strosade i lugn takt längs stranden och handlade "crocs" till Ebba. Framme vid hamnen såg vi vår båt och vinkade glatt - helt plötsligt ropar de till oss att skynda oss för hamnen var full. Till hjälp hade vi en medelålders "snygg" italienare med tax i en gummijolle som räddade oss. I full galopp fick ungarna kasta sig i denna främmande mans båt och åka över till båten. Några av oss blev kvar i hamn och räddade med några centimeters marginal vår båt från att ramma in i betongbryggan. Till slut kom alla till vår båt och fick hjälp av alla fantastiska människor i hamn att angöra bryggan. Den nya hamnen var inte ens utmärkt på vårt sjökort utan var militärområde. Den invigdes i maj 2009.

Lite äventyr i hamnen som komplettering till tidigare inlägg

Vi hade som sagt en underbar seglats hit till Kea, men det är klart att vi måste berätta att vi kanske var lite glada för att vi hade lyckats med att glömma den svenska flaggan hemma (för att inte få "dumma svenskar" sprayat längs hela skrovet).

När  vi skulle lägga till så drev vi mot alla andra båtars kättingar, så vi fick  bli uppdragna mot andra sidan och fick sedan vincha oss iland och fick lägga oss bredvid en svensk båt som vi visade sig vara mycket trevlig.

Ingen större dramatik, och inget gick sönder, till Conrads stora lycka , men dock blev vi lite kända kan man säga.

Men, som en snäll sjöbuss som stod och höll i båten uttryckte det:  "No Risk No Fun ".

Skepp ohoj  !!!

Ses sen
/Hedwig

Syros blev till Kythnos

Starten av etappen gick lungt till och vi gick för motor innan vinden tilltog.
Efterhand ökade vinden och seglingen var mycket behaglig med vindstyrka på 10-12m/s. men snart hade vi vindtoppar på 15-17m/s och kraftig sjö så vi valde att avkorta etappen och inte gå över allt för mycket öppet hav.
Byn/hamnen vi lade till vid heter Koutra och låg på Kythnos. Den hade en varm källa som rann rakt ut i vattnet och barnen låg där ock badade i den bassäng som den mynnade ut i. På kvällen avnjöt vi en god middag på restaurang på stranden.

Bilder kommer vid nästa uppkoppling för nu sticker vi vidare mot Syros och nya äventyr.
Vädret och vinden ser bättre ut för dagen.

Första seglingsdagen

Etappen gick från Aten mot ön Kea. Vi hade sedan tidigare surfat upp via Google Earth och hittat en trevlig badvik som vi satte sikte på.

Till en början gick vi för motor innan vinden blåst upp. Sedan hade vi en underbar segling i halvvind med vindstyrka på 5-7 m/s. Efter 37nm lade vi till i viken som endast hade 2 andra båtar. Alla tog snabbt på sig all snorkelutrustning och slängde sig i vattnet. Skymningen kom och vi tog en liten kvällspromenad och såg solen "sjunka" ner i havet. Natten tillbringade vi ensamma i viken så det skulle kunna bli en en helt underbar natt i ensam vik.

Natten bjöd dock på en liten, eller stor, övreraskning nämligen sjöhävning från havet då viken inte var helt skyddad.
Anna och Hedwig kände sig oroliga och kunde inte sova på hela natten då de var rädda att ankaret inte skulle sitta. De gjorde sitt bästa för att vid jämna mellanrum köra upp Conrad och Jonas för att kolla så att allt stod rätt till. Barnen sov dock tryggt hela natten.

Kl.8 på morgonen satte vi sikte på Syros

.

Båten

Som vanligt sken solen när vi steg upp för att ta oss till båten. Då Chloe och Manolis skulle på fest fick vi ordna med taxi med all packning och mat. Vi berättade att vi hade mycket packning men chauffören var säker på att det skulle räcka med en bil. Vi var dock tveksamma men stuvningen höll på i drygt 20 minuter och sedan såg bilen ut som en sprängfylld anka och då hade vi även hela sittutrymmet fullt med matkassar. Resan tog "endast" 55 minuter så vi överlevde.

Vid båten tog jag över ansvaret som kapten från Conrad för att få packa ner allt i båten då vi inte skulle få gå ombord innan kaptenen dök upp och deras flyg skulle komma senare på eftermiddagen.
Stuvningen av all mat och packning tog någon timme men sedan var allt på sin rätta plats. Skönt att få börja med lite struktur då vi ändå kommer vara 9 personer tillsammans i två veckor.

Grut kom vid 5-tiden till båten via buss från flygplatsen. Deras resa ner hade gått bra med endast en liten försening på 30 min med planet. Warzavas flygplats höll faktiskt minst samma kvalitet som Arlanda, men man körde visst fortfarande med sin valuta, Sloty.

Det blev snabbt en tjejpakt och en killpakt, eller om det nu endast var gruppbilder, men laddade för resa var vi alla.

Planen var att sticka iväg direkt för att slippa ligga i hamnen men vissa justeringar med båten samt sen middag hindrade oss att ätta ankar. Nu tar vi hela etappen mot Kea på 37nm under söndagen.

GoG-teamet


Resdag 2


Sverige är fantastiskt men just nu är Grekland mer fantastiskt. Tog sovmorgon till 0830 och åt frukost på uteplatsen i shorts och linne. Jonas var uppe tidigt och begav sig till lokala affären och köpte färskt bröd och frukost. Blev skjutsade ner till stranden med snorklar, simfötter, boll och fika. Intog stranden genom att lägga beslag på solstolar och palmparasoll. Tog första doppet i Medelhavet. Det var förstås ljuvligt att doppa sig i det 24 gradiga klarblå vattnet. Det märks att barnen har blivit stora då man kan ligga på solstolen och läsa bok i lugn och ro. Stranden blev så småningom full av sommarlediga tonårsgreker som flörtade hejvilt med varandra. Gick hem vid tvåtiden för att äta lunch - grekisk sallad ingick förstås! Jonas och Manolis sticker iväg för att handla till båtresan och Angelos barnkalas. Jag tar själv siesta efter att jag lyssnat på Ebbas läsning - Piratprinsessan.

Efter förberedelser med mat och dukning kommer kvällens gäster. Två familjer från Sverige. Chloes bror och fru och fruns syster och man + barn. De hade med sig flaggor, sill och färsk potatis så det blev riktigt trevligt till slut. I Grekland kommer man inte med blommor utan en tårta. Ni kan ju tänka er så mycket tårta det kan bli om man har flera gäster! Dessutom tackar man inte för maten utan man tackar när man går. I stället för nubbe har vi druckit italiensk jordgubbslikör. Mums! Blanda med lite cider, champagne eller dylikt så har man straxt en smaskig sommardrink.


Midsommarafton

I Grekland firar man tydligen inte  Svensk midsommar. Paniken började sprida sig då man tänkte på att för första gången att missa en HEL midsommarafton på 42 år. Det kändes lite konstigt för midsommaren är ju nästan lika viktig helgdag som julafton och nyår.

Nu kan vi dock börja känna oss lite lugnare då Chloe har bjudit in ett svenkt par samt hennes bror och familj attt "fira" midsommaren med oss. Det kommer bli sill, nubbe och jordgubbstårta. HÄRLIGT!!!
Det enda som kanske kommer saknas är väl midsommarstången och svensk färskpotatis.

(Tur att det finns internet)

Vi får iaf strålande väder med sol och bad på härlig strand.



Vi önskar er alla en glad och trevlig midsommar.

Jonas, Anna, Amanda och Ebba

Resdag 1

Äntligen är DAGEN D här! Mårten kom och hämtade oss 05.10 och vi var nästan ensamma på vägarna. Vi hade lite problem vid incheckningen. Tiden blev knapp efter att vi övergivit den långa kön, då Jonas hittat en självincheckning. Tyvärr så fungerade inte den.  Flyget ner till Athen med mellanlandning i Zurich gick bra men matutbudet blev efter beställning knapp. Tur att vi hade med oss egenbredda mackor. Väl framme mötte oss Chloe, solen och 29 graders värme, Brillorna åkte snabbt på. Härlig känsla efter allt regnande i Sverige.

Vi åkte direkt till IKEA för att köpa plastmuggar, ljus, servetter... Dessutom bunkrade vi upp för en dags försenad midsommarfirande med köttbullar, sill och nubbe. Hemma hos familjen Koutouzou tog vi oss ett härligt bad i poolen och prövade hur snorklar, cyklop, simfötter och badbollar fungerade. Till middag bjöds vi på grekiska köttbullar, tzatsiki, tomatsallad och en supergod fetaost.

Karta över Cykladerna


Grut & Gustafsson i Grekland

Här kommer ni att kunna följa vår seglingssemester i Grekland och närare bestämt runt bland öarna i Cykladerna.

Vi kommer försöka hålla alla intresserade uppdaterade på vad vi gör och var vi hamnar här mellan den 20 juni - 4 juli.

I skrivande stund är det precis 9 dagar kvar tills det bär ut på det blå havet.


RSS 2.0